söndag 25 januari 2015

Samhällsivraren



Låt mig presentera Ly, 29, min guide och tuktukförare i Battambang. Han är universitetsutbildad. Förutom examen i pedagogik har han läst ekonomi och marknadsföring på universitetet i Phnom Penh. Ly arbetar som lärare på Lärarhögskolan i Battambang, men eftersom hans lön bara är 800 SEK i månaden måste han extraknäcka som tuktukförare och guide för att ha mat på bordet och kunna bistå sin familj ekonomiskt.

Ly kommer från mycket fattiga förhållanden och varje månad skickar han pengar till föräldrarna, ja han försörjer dem. I den här delen av världen saknas sociala skyddsnät och barnen är föräldrarnas pensionsförsäkring. Han stöttar också sina två yngre syskon ekonomiskt. En tung börda för en ung man. Ly har ett starkt socialt patos, månar om samhällets olycksbarn, och vill arbeta för att förbättre villkoren för de som har det sämst i Kambodja. Han har många idéer men behöver hjälp med finansieringen. 

På utflykt med Ly och hans tuktuk utanför Battambang.
Ly tar mig till den kåkstad i utkanten av Battambang där han bor. Kåkstan som ligger på området bakom den gamla järnvägsstationen är ett svartbygge som funnits i 25 år och här växte Ly upp. Hans föräldrar som byggde huset har flyttat till en släkting på landet, och nu bor Ly och hans två yngre syskon i kåken. Byggnaden, eller snarare kojan, är oerhört enkel. En lustig inredningsdetalj är att den tidigare tågperrongen skär genom huset och Ly använder perrongen som sovplats. Väggarna är tapetserade med bilder av föräldrar och syskon i olika faser av livet, Kambodja är ett klansamhälle där familjen är central. Ly visar stolt sin gitarr, ett instrument som skulle ratas av vilken svensk musikskoleelev som helst. För mig symboliserar den blåa, plastiga gitarren där den hänger på väggen en längtan efter ett annat och bättre liv. Det är som om gitarren lyser upp det dunkla rummet, ger hopp.

Det måste bli en ändring, menar Ly. De gamla korruperade politikerna måste bort. Inte så enkelt i ett land där mygel och mutor har blivit en livsstil. Guiden, tuktukföraren, lärarutbildaren, entreprenören och samhällsivraren Ly inger dock hopp. Om fler tänkte och engagerade sig som han, skulle Kambodja må bra mycket bättre.



Överst och mitten: Kåkstan i Battambang är byggd på och bredvid järnvägsrälsen bakom den nedlagda järnvägsstation. Nederst: Den åtta meter höga väktarstatyn vid stadens infart symboliserar makt och rikedom. Raka motsatsen till villkoren i kåkstan.