söndag 18 januari 2015

Cambodian Living Arts - en motrörelse.

Spirit Within - en kambodjansk musikal på National Museum i Phnom Penh.
Det vilar en slöja av vemod över Phnom Penh, som om det tunga oket efter Röda Khmererna är alltför plågsamt att bära. Och i dess kölvatten följer samhällsklyftorna, korruptionen och maffiaverksamheten. Min unga hotellvärd berättar att hans familj som äger tre hotell i Phnom Penh betalar beskyddarpengar till en general i den kambodjanska armén för att undvika repressalier från maffian. Beskyddarverksamhet - Alla känner till och talar öppet om den, men ingen gör något. Korruption, mutor och maffiametoder har dessvärre blivit en naturlig del av den kambodjanska livsstilen och har kraftfulla förgreningar ända in i regeringsbyggnaden. Allt, precis allt, går att köpa!

De många lyxbilarna och stadsjeeparna dominerar stadsbilden. Liksom alla tiggare, handikappade och gatubarn. Reagerar inte folk på orättvisorna? På de uppenbara klyftorna? frågar jag min värd. De fattiga är fullt sysselsatta med att skaffa mat för dagen, svarar han, och medelklassen är försvinnande liten. En liten del av befolkningen i de större städerna är snuskigt rik medan flertalet kambodjaner lever mycket fattigt. Men utvecklingen går ändå framåt, fortsätter han. Bättre utbildning och ett stopp på korruptionen är nyckeln.

Desto mer inspirerande är det arbete som pågår i organisationen Cambodian Living Arts. 90 % av alla konstnärer mördades under Röda Khmerernas skräckvälde. Böcker, musikinstrument, tavlor och filmer brändes på bål. Röda Khmererna odlade en sjukligt snedvriden vision av ett maoistiskt bondesamhälle, stängde alla skolor och såg till att allt som hade med kultur och intellektuellt arbete att göra utplånades. Landet förvandlades till ett koncentrationsläger där det kollektiva arbetet ute på åkrarna var allenarådande. Ett skräckens rike där två miljoner kambodjaner mördades.

Cambodian Living Arts uppdrag är att återskapa och återupprätta den kambodjanska kulturen, 1998 började man från noll med hjälp av det fåtal konstnärer som lyckats överleva de mörka åren. Ett av resultaten kunde jag se i Spirit Within - A Passage Through Cambodian Life, en alldeles underbar föreställning på National Museum i Phnom Penh. Färgrikt och med drive tog den unga ensemblen Amatak Players mig till ett Kambodja innan katastrofen. Föreställningen kretsar kring skillnaden mellan livet på landet och tillvaron i storstan. Fyra folkligt centrala ceremonier om helande, födelse, respektive giftemål och begravning utgör föreställningens centrala, dramaturgiska stoff. Dans, teater, sång, instrumentalmusik och skuggteater är byggstenarna. En kambodjansk musikal om man så vill! Det är väl den här typen av motvikter som så innerligt behövs i en stad där kultur mer tycks vara att äga en sprillans ny BMW eller Land Rover och där till och med gatubarnen och hjälpverksamheten regisseras av maffian.

Över: Spirit Within spelas på det vackra National Museum. Under: Bröllopsceremonien ur föreställningen.